Rallycrossförare: Mattias Ekström

På plats nummer sju på VM-rankningen ligger i mitten av augusti Mattias Ekström från Avesta. Ekström är ungefär ett decennium äldre än de två svenskar som ligger före honom på listan, men under sin karriär har han hunnit vinna många utmärkelser i banracing. Bland annat har han vunnit den tyska ligan i standarvagnracing, DTM, två gånger.Ett av åren, 2007, vann han även den mixade tävlingen Race of Champions, vilket gjorde att han blev en av de 15 svenskar som nominerades till Jerringpriset. Han hamnade på femteplats när svenskarna röstade om det åtråvärda priset. En intressant detalj med Ekströms vinst i Race of Champions var att vann över F1-mästaren Michael Schumacher. Finalen på Wembley bestod av en duell i tre heat, där Ekström vann två heat i bakhjulsdrivna Solution-1 bilar, medan Schumacher tog hem heatet som kördes med buggy-bilar.Mattias Ekström debuterade som VM-tävlande rallycrossförare först förra året. Han har visat en otroligt stark form på hemmaplan då han vann VM-etappen i Höljes både förra året och, som tidigare nämnt, även i år 2015. Förra året hamnade han enbart på en elfteplats, men då han går in bra mycket mer helhjärtat i årets upplaga ska det bli intressant att se vad han kan uppnå innan tävlingen är över.