Motorhaveri

Att motorer havererar i Rallycross händer och då behövs det duktiga mekaniker som kan ta sig an bilen snabbt. Men det kan vara annat som strular med bilen så att de får rycka in och snabbt åtgärda något. Ramona Karlsson är en tjej som vet hur det fungerar inom bilsport och hon siktar nu mot Rallycross VM 2014. Hon kör en Skoda Fabia WRC, 2007 och förutom Codrivern Miriam Walfridsson har hon ett team av mekaniker som leds av chefsmekanikern Mikael Gustafsson. En bil som körs under så hårda förutsättningar behöver underhållas för att den ska klara av lopp efter lopp. Innan lopp så går mekanikerna igenom bilen minutiöst, varenda liten detalj kollas upp. Inget får gå fel under själva loppet, det får inte bli ett motorhaveri under loppets gång och äventyra en eventuell pallplats.Öppen motorhuv med motorDet är ju inte samma påfrestningar på en vanlig bil om man kör vardagskörning med. Samtidigt så måste bilen servas och skötas om så att vi vet att den fungerar på ett tillfredsställande sätt. Att byta olja i din bil hemma är inte allt för avancerat, det går att köpa bra motorolja på Mekanika.se och sedan ta en kväll hemma i garaget och tömma ur den gamla oljan och få ny fräsch i motorn, detta gör att motorn håller längre och drar mindre bränsle.

Vårda din bil

Att sköta om sin bil är A & O för ett Rallycross team och det är ju samma för oss privatbilister. Vi servar vår bil med jämna mellanrum så att vi vet att de kommer att fungera när vi väl ska ut på vägarna. Att byta motor i en bil på grund av ett motorhaveri är mycket kostsamt och inte vad vi vill utan vi ser till så att den fungerar ordentligt genom regelbundna oljebyten, kamremsbyten och annat som kan vara nödvändigt för att bilen ska rulla när vi vill att den ska göra det.

Undvika olyckor

Se till att vara noggrann med att sköta om bilen för att undvika att olyckor och andra tillbud sker. har du otur så kan det gå som det gjorde för Ramona Karlsson som du ser här i klippet, under en sträcka vid ett rally i Tyskland. Men i verkliga livet har man inte alltid sådan tur att någon står med brandsläckare längs vägen.