Tjejerna gasar på

Motorsport har traditionellt sett varit en sport som är starkt förknippad med män och manlighet. Olja, stora motorer och höga hastigheter är ju några av de stereotypa manliga favoritsakerna. Men nu får alla pojkar, män och gubbar se upp för tjejerna.

Traditionella manssporter

Att det är på det här sättet beror förstås på hur normerna har sett ut i våra samhällen. Det har inte riktigt varit kvinnors grej att hålla på så mycket med exempelvis då motorsport. För yngre personer idag som växer upp i samhället där normerna sakta men säkert luckras upp kanske detta låter lite märkligt med tanke på att det ju inte finns något som säger att inte kvinnor skulle kunna prestera minst lika bra i racing.Förstås så finns det mer fysiskt krävande motorsporter där män har nytta av den fysiska skillnaden, men det finns även sporter som förvisso är fysiskt krävande, men där just styrka spelar något mindre roll.

Vill slå sig in i Formel 1

Om man tar en titt på startfältet i Formel 1 under fliken ”Formel 1” så ser du att det idag inte finns en enda kvinna med i något av stallen. Men detta kan komma att ändras inom en inte alltför avlägsen framtid. En kvinna vid namn Susie Wolff finns med i Williams stall testade nyligen för första gången stallets Formel 1-bil och slog då till med en varvtid som var snabbare än den regerande fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel.Det är 20 år sedan en kvinna senast körde F1 under en racinghelg, men nu har alltså Susie Wolff fått chansen och kommer även framöver att få chansen att ratta bilen under några träningar. Det kanske inte låter speciellt märkvärdigt att låta någon köra under träningsloppen, men det är mycket få som får den chansen och det innebär sannolikt att Susie Wolff kan vara nära att få chansen som en av de två förarna i Williams under kommande år.Till Aftonbladet säger hon att det är väldigt svårt att ta en plats i F1 både för kvinnor män eftersom det finns så få platser.Det handlar inte just om man är kvinna eller man, mer om faktumet att det finns så många fler killar som kör. Förhoppningsvis så får vi se ändring på detta snart.